Hasan Cemalovic Arhitekt
Recezenti:

Academician Ivan Štraus (Academy of Arts and Sciences, BiH)

Academician Nikola Bašić (Croatian Academy of Sciences and Arts)

Uvodna studija: Amir Vuk Zec

ARHITEKT ĆEMALOVIĆ

Luksuzna dvojezična monografija Arhitekt Hasan Ćemalović o značajnom bosansko-hercegovačkom arhitektu, stvaraocu i njegovom traganju za idealima arhitektonske istine.

Knjiga Arhitekt Ćemalović pripremljena je kao reprezentativan i savremen prikaz arhitektonskog djelovanja ovog bosanskohercegovačkog arhitekte. Obuhvata sistematizovanu projektansku djelatnost od 1972. do 2014. godine. Prvi dio knjige čine tekstovi uvodnog i esejističkog karaktera, te sažeta sjećanja autora na životni put i na ono bitno čime se bavio kao arhitekta. Drugi dio je pregled projekata i realiziranih objekata u raznim tematskim oblastima, dat hronološki i po vremenskim etapama, koje pokazuju autorovo prisustvo i uspjeh u modernoj bosanskohercegovačkoj arhitekturi. U ovoj knjizi nalazi se veliki broj fotografija, crteža, koji ne samo da svjedoče o ličnosti i snazi opusa, nego je to i knjiga ljepote i likovnosti arhitekture visokog dostignuća projektansko-kreativnog talenta arhitekte Hasana Ćemalovića.

Hasan Ćemalović ugledni je bosansko-hercegovački arhitekt. Rođen je u Mostaru 1947. godine. Studij arhitekture je završio na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1971. godine. Na istom fakultetu radio je kao asistent na katedri za projektovanje u periodu 1976 – 1986. godine. Od 1986. do 1992. godine bio je direktor Zavoda za studije i projektovanje “Dom”. U toku rata organizovao je i vodio projekat “WARCHITECTURE – Urbicide – Sarajevo”, koji je promoviran 1994. godine u centru George Pompidou, u Parizu. Ćemalović koji je kao tadašnji predsjednik jedan od najzaslužnijih za opstanak AABiH u ratnom periodu. Autor je brojnih nagrađenih i realiziranih projekata među kojima se ističu zgrada Aerodroma Sarajevo, stambena zgrada “Ledara” u Mostaru, te Sportsko Rekreativni centar “Mejdan” u Tuzli…

O Autorici
Aida Husetić je rođena 03.01.1976. godine u Bihaću. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Bihaću. Arhitektonski fakultet Univeziteta u Sarajevu upisala je 96/97. godine. Diplomirala je 2002. godine sa projektom Simultanog pozorišta pod mentorstvom doc. Nikole Masleja. Dalje nastavlja postdiplomski studij Arhitektonske strukture – Linija i Suvremeni putevi arhitekture. Od 2004. godine zaposlena je na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću, na poslovima asistenta, na predmetima iz oblasti arhitektonskog projektovanja, te na odsjeku dizajna na predmetima iz oblasti vizualizacije i metoda prezentacije, dizajna i oblikovanja predmeta od drveta. Magistrirala je na Arhitektonskom fakultatu Univerziteta u Sarajevu 2010. godine sa temom Univerzalnost u arhitekturi od La Corbusiera do danas, pod mentorstvom prof.dr. Vjekoslave Sanković – Simčić. Izabrana je u zvanje višeg asistenta na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću 2010. godine. Odbranila je doktorsku disertaciju Arhitektura u društvu spektakla 2012. godine na Arhitektonskom fakultetu Univeziteta u Sarajevu. Od 2005. godine obavlja poslove koordinatora nastave na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta. U decembru 2010. godine izabrana je za voditelja građevinskog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Monografija

Hasan Ćemalović - Arhitekt

Pregledajte online demo verziju knjige i naručite cijelu knjigu u pdf formatu

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Arhitekt Hasan Ćemalović

bs_BABosnian
X